Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyakori kérdések

Cserépkályhát vagy kandallót építsünk?  

A kérdést rögtön kiegészíteném a hordozható cserépkályha lehetőségével, hiszen – bár kisebb teljesítménnyel bír, mint a nagyobb társai, a stabil cserépkályha és a kandalló – kisebb helyiségek (kb. 20 m2-es terek), nyaralók fűtésére tökéletesen megfelel.
Kevesen ismerik ezt a típust, pedig ha a külső falazat kellőképpen vastag, a szigetelés megfelelő és a nyílászárók állapota is jó, a felfűthető 20 m2 –es terület akár a duplájára is nőhet
.

  •  Nem elhanyagolható tulajdonság, hogy költözéskor sem kell megválnunk tőle, hiszen mobilitásából adódóan magunkkal tudjuk vinni új lakásunkba.
  • Be lehet építeni olyan emeletes épületekbe is, ahová esetleg a statikai okok miatt egy nagyobb cserépkályha szóba sem jöhet.
  • Mindemellett azonban a legfontosabb, hogy fele annyiba kerül, mint a nagyobb változatai (lásd Árak menüpont)

 Visszatérve azonban az alapkérdésre, cserépkályhát vagy kandallót építsünk-e, jómagam a cserépkályha mellett teszem le a voksom. Egyrészt mert nagyobb a hatásfoka, mint a kandallónak, másrészt mert jóval tovább tartja a meleget, s teszi mindezt kevesebb tüzelőanyag felhasználásával.

Természetesen attól is függ a döntés, ki mire akarja használni, kinek mi a célja az adott fűtőberendezéssel. Ha nem a fűtési szezon alatti folyamatos használat a cél, hanem sokkal inkább az idényszerű fűtés, akkor a kandalló a megfelelő választás. A cserépkályha szerkezete ugyanis a gyakori hőingadozástól hamar felmondhatja a szolgálatot. A gyakori felfűtés és lehűlés hatására a korom- és kátránylerakódás is fokozottabb, ez szigeteli a kályha belsejét, így nem tudja megfelelő mértékben leadni a hőt.

Sok tényező befolyásolhatja a választást. Az átláthatóságban és a döntés meghozatalában, remélem, az alábbi táblázatos összehasonlítás segítségére lesz. Természetesen kérdéseivel kapcsolatban bármikor szívesen állok rendelkezésére: 

 

  kandalló
cserépkályha
Felfűtése 30–40 perc 2–3 óra
Hatásfoka 60% 80%
Hőtartása a tűz elalvása után rövid ideig 15–18 óra
Tüzelőanyag-igénye 4–8 kg/óra 4–6 kg/ begyújtásonként
Füstjárat nincs van
Építés időtartama 2–4 nap 4–7 nap
Átrakás nem szükséges 8–18 évenként
Tisztítása csak a füstcsövet évente 2–3 évente (füstcső + füstjáratok)
Szakaszos üzemeltetése megengedett nem ajánlott

 

Milyen fát használjunk?
Leginkább a száraz keményfát ajánlom a cserépkályhába, a kandallóba és a hordozható cserépkályhába is.
Ilyen az akác, a bükk, az éger, a kőris, a tölgy és a legtöbb gyümölcsfa. A keményfa nyugodt lánggal ég, kevés a hamuja, fűtőértéke magas.
 

Puhafa fajták: fenyő, hárs, jegenye. Gyorsabban égnek, nagy mennyiségben keletkezik hamu. Magas a gyantatartalmuk, ebből származik a sok korom és a kátrány.
A frissen kivágott fákat legalább 1–2 évig kell szárítani, így lesz a nedvességtartalmuk 20% körüli, ebben az állapotukban a legideálisabbak a fűtésre.


Mitől függ, hogy mekkora cserépkályhát építsünk?

  • a fűtendő helyiség nagyságától (m3 érték)
  • a falak szigeteltségétől
  • a nyílászárók típusától, állapotától
  • a lakás fekvésétől
  • a szomszédos helyiségek fűtöttségétől

 

 
 

 Apróhirdetés

Hirdetés feladás

TurboBookmark

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com


Statisztika

Online: 1
Összes: 267133
Hónap: 1660
Nap: 52